fbpx

Healthy mind = Happy life

Hur viktigt är ditt välmående? Vilken roll spelar hjärnan i vårt välbefinnande och vad behöver vår hjärna för att må bra?

Likt tallriksmodellen som talar om vilka näringsämnen vi behöver få i oss varje dag för att fungera optimalt finns det också en specialare för vår fantastiska hjärna. Vår hjärna – detta fantastiska fenomen som kan skapa allt från tankar och känslor till nya kopplingar för att kompensera för utslagen kapacitet i höger eller vänster hjärnhalva vid stroke(!). Om du förstår att vår hjärna, förutom hjärtat, är det viktigaste vi har för överlevnad kommer du också förstå vikten av att ta hand om den så att den mår bra och kan serva dig genom hela livet på bästa sätt.

Om vi alla tar hand om vår hjärna på det sättet som den verkligen förtjänar, hur kommer den då serva oss? Hur kommer vår omgivning att påverkas, hur mycket bättre kommer vi att bli på att fokusera, prestera och känna att vi är i “flow”? Flow – när vi är så uppe i uppgiften att vi förlorar känsla för tid och rum, vi känner att vi rör oss framåt, bekymmerslöst, vi är i fullt fokus och totalt närvarande. Hur kommer då i sin tur företagen att påverkas av att människorna mår bra? Hur påverkas företaget om fler är i flow-mode oftare?

Vilka är då dessa aktiviteter som kan göra skillnad för vårt välbefinnande inifrån?

Sovtid

Sömnen är otroligt viktigt för hjärnan då vi under sömnen konsoliderar all kunskap i hjärnan. Vi bearbetar det som har hänt under dagen, hur det förhåller sig till det som vi upplevt i det förflutna men också hur vi kommer att förutse eller föreställa oss framtiden. Det är extremt viktigt att sova, då det påverkar hela systemet och inte bara hjärnan, det påverkar också hur vi metaboliserar socker och till och med vårt immunsystem.

Motionstid

Vi vet redan att det är bra att röra på kroppen för hjärtat och kärlen, musklerna i kroppen och vårt välbefinnandes skull. Forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet skapar nya hjärnceller och vi får till och med tillväxt i hjärnan (@Anders Hansen och boken #Hjärnstark). Motion kan därför fördröja eller motverka demens och andra sjukdomar och till och med föryngra vår hjärna.

Avkopplingstid

När vi låter hjärnan gå ner i varv och inte göra något speciellt, bara få vila och återhämta sig och fylla på energinivåerna. Att inte göra någonting alls är viktigt för vår hjärna!

Fokustid

När vi är fullt fokuserade på en sak, endast en sak i taget, med en känsla av expertis och know-how. Under fokustid ges hjärnan möjlighet att koppla samman nya kopplingar och stärka dessa kopplingar till varandra. Det gör att vår hjärna håller sig hälsosam och vårt fokus skarpt.

Lektid

Vi behöver lekfullhet, tillåta oss själva att vara spontana, lekfulla – ofta med humor och glädje inblandat. Barn har detta väldigt naturligt inom sig men vi vuxna skalar successivt bort detta med tiden och bli mer och mer seriösa. Varför är det så viktigt med lektid? För att när man låter hjärnan göra dessa nya kombinationer, när vi skapar känslan av trygghet och villighet att förhöja eller förstora något, då skapas nya kreativa tankar. Detta håller hjärnan ung och hjärnan kommer att fortsätta att koppla ihop nya kopplingar.

In-tid

Tid för att reflektera inåt. När vi fokuserar på våra interna upplevelser, bilder, tankar och känslor. Ett sätt att göra detta på är mindfulness. Time-in ökar integrationen mellan fibrerna i hjärnan och vi får större balans i nervsystemet. Detta gör att vi lättare kan fokusera på rätt saker, vi blir mer balanserade och stabila emotionellt och får även en större förståelse för andra människor.

Relationstid

När vi kommer nära naturen och människorna. För detta krävs två, vare sig det är människor eller djur eller natur. Vi gör detta med tacksamhet för att vi lever, för att vi har människor runt omkring oss. När vi är tacksamma skapas många gånger en vilja av att ge tillbaka. Forskning visar att när vi ger av oss själva till andra så hjälper vi inte bara de andra, vi känner också en större glädje och mening med oss själva. Relationstid handlar alltså om att vara generös, tacksam och om att ge tillbaka.

Om vi ger vår hjärna tid kan vi få allt detta:

  • Förhöjd energi och bättre sömnkvalitet
  • Ökad fokus och koncentrationsförmåga
  • Förbättrad arbetsprestation och effektivitet
  • Bättre balans mellan jobb och fritid
  • Förbättra våra sociala relationer
  • Ökat välmående överlag

Själv har jag valt att fokusera lite extra på en av dessa sju ”tider” varje dag och variera mellan dessa.

Vilken av dessa känner du har fått stryka på foten på sistone? Vilken tid känner du behöver prioriteras och skulle ge mest utdelning med minsta insats för dig just nu?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *